Skoterklubbarna/föreningarna innom Arjeplogs kommun.

Minnesanteckningar från möte den 5 nov. 2010 med Snöskoterklubbarna/
föreningarna inom Arjeplogs Kommun, i Argentis lokaler.

Närvarande: Karl-Erik Björkén, Snofed; Kjell Marklund och Sigurd Granström, Välbma (Mellan- ströms) Skoterklubb; Rolf Laestander och Lennart Lövgren, Arjeplogs Snöskoterförening; Olof Juntti och Niklas Nordin, Jäckviks Skoterklubb; Anders Marklund, Övre Laisdalen Turism; Jan Höglund och Thorbjörn Lindgren, Polcirkelns Skoterklubb; Hilding Andersson och Gunnar Andersson, Tjärnbergs Skoterklubb samt Stefan Oscarsen, Argentis.
Till mötet var även Slagnäs Motorklubb och Laisvall Skoterförening inbjudna.

1. Karl-Erik Björken inledde med att informera om organisationerna Snofeds och Nationella Snöskoterrådets verksamheter samt om snöskoteråkningens ekonomiska omsättningar och effekter.
Björkén redovisade även ”Finansiering av skoterleder, kartläggning av befintliga finansieringssystem i Sverige”, en fallstudie som sammanställts av Anna Grundén, ETOUR, Bilaga 1. Björkén informerade även om betalsystem som införts i Åre (www.vasek.se) samt Funäsdalen (www.funasdalen.se).
Vi blev även informerade om att den snöskoterklubb Björkén själv är medlem i har anvisad personal från Arbetsförmedlingen för att arbeta med ledunderhåll och andra angelägna uppgifter, enl. AMS regelverk Jobb Fas 3. Villkoren för Jobb Fas 3 framgår av bilaga 2.

2. Olof Juntti informerade om att Jäckviks Skoterklubb ska hålla årsmöte där styrelsen har för avsikt att presentera och få mötets godkännande för att genomföra ett åtgärds- program som medför att de snöskoter- och skidspår som föreningen ansvarar för och underhåller blir avgiftsbelagda för alla användare. Bilaga 3.

3. Vid efterföljande diskussioner konstaterades att klubbarna/föreningarna arbetar under orimliga förhållanden med stora ideella insatser av ett fåtal personer och oftast svag ekonomi med låga andelar betalande led/spåranvändare. Efter att det klargjorts i Juntti´s presentation och i Etour´s fallstudie, sid 11, ”Rätten att ta betalt” att snöskoter- åkning inte faller inom ramarna för Allemansrätten och därför kan man, med stöd av upplåtelseavtal från markägarna gällande färdstråk, införa avgifter för ledanvändarna.
Deltagarna konstaterade att införandet med betalsystem för ledanvändning är ett omfattande projekt och tar minst två år att införa, men någonstans måste man börja.
Flera problemområden berördes bl.a. transittrafik, dagsbesökare från andra regioner, betalsystem och kontroller, ex.vis gemensam grundfärg på verksamhetsårets klubb- märken för alla föreningar inom kommunen som ingår i ett samarbete. Man diskuterade även problematik som grundar sig på olika förutsättningar, ex.vis mycket stor andel transittrafik och litet antal snöskotrar inom klubbens verksamhetsområde.

4. Gruppen beslutade att hålla ett nytt möte fredag den 10 dec, kl. 13:00 på Argentis efter att man fått tillfälle att studera Jäckviks Skoterklubbs initiativ.

Nationella Snöskoterrådet

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.