Ordförande har ordet

Polcirkelns Skoterklubb

Polcirkelns Skoterklubb är en ideell förening som bildades i slutet på 90-talet.

Syftet med föreningen är att ”Främja för bättre skoterkultur och skoterleder vid Polcirkeln i Arjeplogsfjällen” som det står i stadgarna.

Anledningen till att föreningen bildades var att några personer som tillbringade sin fritid i området tyckte att Polcirkeln området kunde göras betydligt mer attraktivt och säkert ur skoterkörningssynpunkt.

Man införskaffade en skoter och nätsladd för ändamålet och började med att sladda de mest anlitade lederna. Efterhand så utvecklades föreningen och så även arbetet med lederna. Det betydde att man la ner enormt mycket arbete under barmarkssäsong med att röja, bygga broar, sätta upp markeringar mm. Fortfarande läggs det ner mycket möda på att förbättra befintliga leder och även försöka hitta säkrare färdstråk där det är nödvändigt. Exempel är bron över Tjaktjaureälven, breddning av leden vid älven mellan Vuoggatjålme och Selet, färdstråksskyltningar mm.

Väldigt mycket tid har också lagts ner på kontakter med myndigheter, kommunen, samebyn, polisen med flera. Det vill säga instanser som måste få säga sitt och som i vissa fall är de som beslutar och godkänner tilltänkta projekt. Här har klubben spelat en mycket viktig roll och skapat många goda kontakter under åren som gör att samspelet med de olika intressenterna oftast går mycket smärtfritt.

Tack vare engagerade och driftiga medlemmar har föreningen har haft en gynnsam utveckling under senare år. Det har bland annat gjort att man kunnat ha deltidsanställd personal under vintersäsongen som har skött ledunderhållet. Föreningen har haft förmånen att få nyttja en pistmaskin till självkostnadspris och även införskaffat en gigantisk sladd vilket har bidragit till att vi har enormt fina leder. Under hösten har föreningen beställt en ny skoter för ledtrampning på förvintern. Allt detta sammantaget gynnar de som färdas på vinterlederna.
Även turistnäringen i området har märkt en ökad tillströmning av turister vintertid och det till stor del beroende på Skoterklubbens gedigna arbete.

En stark skoterklubb är viktig för att värna den fria skoteråkningen som vi har i vårt område. Därför är det nödvändigt att många väljer att bidra med den årliga Vinterledsavgiften och förhoppningsvis även väljer att bli medlemmar i föreningen för att därmed kunna göra sin stämma hörd.

Många lösta Vinterledsavgifter och många medlemmar bidrar till att täcka de kostnader klubben har. Det ger också möjlighet för fler att engagera sig och bidra till att utveckla föreningen ytterligare.

Du hittar mer information om klubben på: www.polcirkelnsskoterklubb.se

Jan Höglund

Ordförande i Polcirkelns Skoterklubb

Det här inlägget postades i Nyheter, Ordförande har ordet. Bokmärk permalänken.