Uppdatering ledstatus inför jul- och nyårshelgerna.

Under mellandagarna brukar ju en hel del folk besöka Polcirkeln. Här kommer därför en uppdatering av is-, snö-, och ledläget.


Ledläget

Det är nu ruskat och trampat:

– från Camp Polcirkeln fram t.o.m. övre Tjapkajaure. EJ kört fram till Guijaure, då det fortfarande är för lite snö på kalfjället.
– över Vuoggatjålmejaure.
– från Camp Polcirkeln fram t.o.m. Arrejaur.

På dessa sträckor bedömer vi från skoterklubben att isen är så tjock att det ska gå bra att köra. MEN – som alltid gäller det att göra en egen bedömning, och även ta hänsyn till yttre faktorer som varm väderlek o.s.v.

Förutom ovanstående så är det trampat över hela Sandvikensjön (Tjaktjaure) och ner till Vouggatjålmejaure. Från Sandvikensjön är det även trampat på färdstråket upp mot Muitunisjaure fram mot kalfjällskanten. Här finns dock inga ruskor ute än.

Isläget

Som sagts tidigare har isarna vuxit till sig rätt bra. Kör man bara med omdöme ska det inte vara någon fara. Däremot är det en hel del vatten ovanpå isarna. Där skoterlederna passerar sjöar har klubbens frivilliga på många ställen har varit ute och trampat med skoter så där ska det vara betydligt mindre vatten.

Snödjup

Även i fjällvärlden har det varit plusgrader i några dagar, så snötäcket har sjunkit ihop något, men vi bedömer att snödjupet i genomsnitt ändå ligger runt 40-60 cm.

Vissa problem i lössnön på jungfruturen upp mot Tjapka...

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *